Deci urmeaza sa ai un bebelus: cum sa te mentii sanatoasa (si fericita) in timpul sarcinii?
Felicitari, esti insarcinata! Probabil ca entuziasmul te-a lovit deja si cu o parte de: "Ce fac in continuare" Iata cateva schimbari pe care le poti face astfel incat tu si burtica ta sa aveti parte de un parcurs fericit si sanatos:
Dieta pe perioada sarcinii
Vei auzi multe mituri despre ce ar trebui sa mananci si ce nu. De fapt, atat timp cat esti sanatoasa, dieta ta ar trebui sa poata ramane neschimbata. Nu ai nevoie de calorii suplimentare inainte de cel de-al treilea trimestru (si atunci mai ai nevoie doar de 200 de calorii in plus pe zi).
Daca vei manca cele cinci mese zilnice, organismul tau va avea suficiente minerale care sunt esentiale pentru dezvoltarea bebelusului tau, iar o treime din dieta ta ar trebui sa contina carbohidrati din cereale integrale asa cum sunt pastele sau painea. Consuma suficiente proteine si lactate si alege optiuni scazute in grasimi acolo unde se poate.
Renunta la fumat si la alcool
Nu trebuie sa ti se spuna ca fumatul si alcoolul iti pot afecta bebelusul pe perioada sarcinii. Pe langa faptul ca ai putea sa te imbolnavesti, fumatul poate duce la defecte la nastere si la o natalitate scazuta, deci este important sa te opresti imediat ce afli ca esti insarcinata.
Exista pareri diferite despre alcool in timpul sarcinii. In timpul primului trimestru, poate creste probabilitatea de a pierde sarcina. Poate duce si la defecte la nastere.
Suplimente pe perioada sarcinii
Cand faci cautari despre ce trebuie sa faci pe perioada sarcinii, vei fi bombardata cu informatii referitoare la suplimente care sunt benefice pentru bebelus. De fapt, ar trebui sa obtii exact ceea ce ai nevoie dintr-o dieta sanatoasa si variata. Singurul supliment pe care expertii il recomanda este acidul folic. Ar trebui sa consumi 400 micrograme pe zi pana in cea de-a 12-a saptamana de sarcina. De asemenea, este recomandat si consumul a 10 micrograme de vitamina D pe perioada sarcinii pentru a regla nivelul de calciu in timpul dezvoltarii sistemului osos al bebelusului.
Continua sa faci miscare
Probabil ca exercitiile sunt ultimul lucru pe care il ai acum in minte, dar miscarea este importanta pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Te poate ajuta sa iti cresti rezistenta in perioada sarcinii (si in perioada maternitatii care vine in curand), iti ofera un boost de energie si o stare de bine.
Exercitiile pe care ai putea sa le incerci:
- exercitii pelviene pe saltea
- inot
- mers pe jos
- sa te joci cu alti copii (daca tot trebuie sa faci miscare, macar sa fie si amuzant...)
Pregateste-te pentru sosirea bebelusului
Vei fi destul de ocupata la sosirea bebelusului tau. Planificarea te poate ajuta. Iti poti gati cateva mese si le poti congela? Unde va dormi bebelusul tau? Iti poate oferi cineva ajutor in primele zile? Si mai trebuie sa alegi si nume pentru bebelusul tau...
Mergi la doctor
Fa-ti o programare la doctor imediat ce crezi ca ai putea fi insarcinata. Doctorul va putea sa iti organizeze toate consultatiile si examinarile prenatale si iti poate oferi sfaturi despre cum sa te mentii sanatoasa. Iti va programa si ecografii ca sa iti poti vedea bebelusul.
Simte-te bine
Nu uita sa te simti bine. Sarcina este o perioada magica pentru viitoarele mamici. Ia-ti ceva timp sa iti planifici viata in calitate de mama si nu uita sa te distrezi.